(Blog 5) Playing Kibati

12 januari 2019 - Dar es Salaam, Tanzania

De vrouwen die ik elke dag ontmoet kunnen een kleine lening krijgen om hun bedrijfje te laten groeien. Je praat hier over kleine bedragen (TSH 100,000 dat is rond de 35 euro) die dan in 10 individuele aflossingen terugbetaald worden.  Als ze hierin slagen (veel vrouwen lukt dit helaas niet) kunnen ze een nieuwe lening krijgen en dan voor 2x35=70 euro.  Het gaat dus telkens met een trapje omhoog. De meest succesvolle vrouwen kunnen maximaal 10 keer iets lenen (totaal 350 euro). Op dit moment hebben een paar vrouwen dit het afgelopen jaar behaald. Dit wordt gezien als de allerbelangrijkste mijlpaal… hierna kunnen ze hopelijk zelf de broek ophouden. Het bijzondere aan het Microfinance project zoals dat hier is opgezet is dat de groep vrouwen gezamenlijk het contract tekenen voor de individuele lening. Als dus iemand niet kan terugbetalen (gisteren kon de halve groep niet terugbetalen het is dan kiezen tussen voedsel voor de kinderen of lening terugbetalen) dan dragen zie ieder individueel bij. Eigenlijk is dit een afgeleide van het reeds bestaande principe van Kibati wat zeer gebruikelijk is in Afrika. Elkaar geld uitlenen in moeilijke tijden, zie ook hieronder een kleine uitleg van het “Kibati spelen”.  Binnen dit project stelt het team Microfinance dus het extra geld beschikbaar en niet enkel de groep.

IMG_1221

Donderdag en vrijdag stonden in het teken van teambuilding.  Ik werd weer zo hartelijk ontvangen! De dames zingen telkens hun eigen Kibati song. Ik mocht zelfs een keer meedansen (zie video in deze blog) ;-)

Het gaat niet echt goed met de individuele bedrijfjes en terugbetaling verloopt moeizaam. We hebben als groep gesproken over de “group business” en het belang hiervan. Een groep Farijika heeft een catering bedrijf opgezet en –mede op initiatief van een vorige vrijwilliger- ze zijn nu aan het sparen voor kuipstoeltjes. Het idee is dat je dan niet enkel het eten kunt verzorgen maar ook de stoelen kunt verhuren en zo meer kunt verdienen. Ik heb ze het belang uitgelegd van sparen (ze sparen individueel TSH 1,000/week ongeveer 35 cent) in de hoop dat ze dan stoeltjes kunnen kopen. Helaas gaat het rekenen ze niet goed af maar ze wel kunnen uitleggen dat ze dan 4,5 jaar moeten sparen als groep om 100 stoelen te kunnen kopen.  En dat is dan wel even slikken voor ze, en voor mij nog meer. De dames hebben toen onderling overleg gehad en besloten dat ze het bedrag gingen verdubbelen. 

IMG_1210

Ik heb ter plekke afgesproken dat we dit initiatief met het project team verder kunnen ondersteunen en het bedrag met een extra financiering verdubbelen. Luid applaus van de groep en zelfs tranen. Hoe mooi! En natuurlijk jeukt het dan en zou ik het liefste die stoelen allemaal zelf voor ze kopen maar dat doe ik dus niet!

Zo heb ik elke dag wel weer een nieuwe anekdote. Op pad met het team lopend door de sloppenwijken (waar ik als toerist natuurlijk nooit zou komen), op bezoek in de 'mudhouses' bij de vrouwen thuis, of in het winkeltje bij Dorah waar ik elke dag mijn flesje water koop. Een week nu al weer aan het werk, zoveel ervaringen!

IMG_1218IMG_121901f9c7b4-bc39-4f44-9cd2-43cb21b791fb

Fijn weekend allemaal!

Marcel

Kibati is a form of trust fund, which is common all across sub-Saharan Africa. Groups of women come together, and they all contribute a specific amount of money to a common fund over time. Typically, they start to contribute money in the beginning of the year and their money is paid back in the end of year. During the year the fund is passed on from member to member, and each woman gets a chance to use the collected funds when it is her turn, by taking a loan at a small interest (around 1%). The maximum amount for a loan is decided by the group. The loan can be used for anything the women need, e.g. to build a house, to start a business, to send their kids to school, or simply to save the money for later use.

This is called “kuchezamchezowakibati” in Kiswahili (“to play the game of kibati”) and relies heavily on trust among the women. If someone is found taking advantage of the game, she is normally excluded from the group. Each member must be willing to participate and contribute the full amount each time it is due in order to receive the benefits of the kibati in the long run.

Foto’s

3 Reacties

  1. Ans van Luxemburg:
    15 januari 2019
    Wat een fantastische ervaring!! En wat mooi om te zien dat je hen op deze manier weer een stapje verder helpt!! Ik ben wel benieuwd hoeveel stroopwafels er in je koffer zaten. 😉😉
  2. Theo Spijksma:
    16 januari 2019
    Gaaf hoor Marcel. Ik kan me goed indenken dat zo'n ervaring alles weer in perspectief zet. Enjoy, straks gaat de malle molen gewoon weer voor je draaien in Nederland.
    Goed werk kerel.
    Ps: ik heb je naam al vallen bij AzG!!
  3. Hanneke Bakker:
    18 januari 2019
    Erg leuk en interessant om je te volgen!
    Goed bezig👍Liefs